Niskokaloryczne zupy – kremy warzywne

Najlepszym przyjacielem człowieka jest oczywiście blender, a przynajmniej w kuchni. Poniżej przedstawiamy dwie propozycje na zrobienie z niego dobrego użytku. Przygotowaliśmy przepisy na smaczne, a przede wszystkim niskokaloryczne i zdrowe zupy- kremy warzywne. Wartość odżywcza każdej z nich nie przekracza 250kcal.

 

 

Kremy warzywne to nic innego jak pełnowartościowy posiłek, wypełniony po brzegi witaminami oraz błonnikiem, sycący, smaczny i rozgrzewający. Chyba niczego więcej nie można wymagać od tak prostego dania. Jeszcze jedno, składniki oprócz tego, że są tanie to również powszechnie dostępne.

 

Chwyć za blender!

 

Warzywa w postaci puree są świetnym pomysłem dla naszego układu trawiennego, gdyż w ten sposób zaoszczędzamy mu sporo pracy. Blender wykonał za niego pierwszy krok, dlatego też od razu może się zabrać za wchłanianie składników odżywczych.

 

Należy jednak zaznaczyć, że gotowane i rozdrabnianie niektórych warzyw (np. marchewki czy też buraki) podwyższa ich indeks glikemiczny. Przez co osoby cierpiące na cukrzycę typu II muszą na nie szczególnie uważać. Z drugiej strony podgrzewanie zawartych w marchwi karotenoidów pozwala na lepsze oraz większe wchłanianie witaminy C. Więc gotować czy nie? Tak, ale krótko.

 

Zupa krem marchwiowa

 

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik należy rozgrzać do 200 C. Następnie w brytfannie umieścić 450g obranej i pociętej wcześniej marchwi, 2 szalotki (przepołowione), 2 nieobrane ząbki czosnku, sól morską (pół łyżeczki), szczyptę curry, szczyptę pieprzu i 3 łyżki oleju z awokado. Piecz przez około 25 minut, pamiętaj by obrócić warzywa w połowie pieczenia. W czasie, gdy warzywa będą stygnąć, zabierz się za obieranie czosnku. Teraz umieść wszystko w blenderze i zmiksuj. Dodaj 2 łyżki masła z nerkowców, 2,5 szklanku bulionu z warzyw i zblenduj po raz kolejny. Przelej zupę do garnka i podgrzej na średnim ogniu. Na koniec wyciśnij sok 1 limonki.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

 

• 230 kcal
• 15g tłuszczów (2g nasyconych)
• 24g węglowodanów
• 7g cukru
• 4g błonnika
• 4g białka

 

Zupa krem brokułowa

 

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oleju, a następnie wrzuć grubo posiekaną małą cebulkę. Do tego wszystkiego dodaj odrobinkę (1/8 łyżeczki) soli morskiej i podsmażaj przez 5 minut. Do tego samego garnka wlej 2 łyżki wody i przykryj, gotuj przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj by zmniejszyć ogień! Przygotuj garnek do gotowania na parze i zagotuj 2 szklanki wody, ułóż na sicie 450g brokuła (różyczki), 2 wcześniej obrane ząbki czosnku, a następnie przykryj i gotuj prze 8 minut. Brokuły i czosnek przełóż do blendera i wlej szklankę wody z gotowania. Przełóż podsmażoną wcześniej cebulkę, 1 szklankę ugotowanej białej fasoli z puszki, 2 łyżki białej pasty miso, 1, 5 szklanki bulionu warzywnego oraz 2 łyżki soku z limonki. Teraz wszystko zblenduj i smacznego.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

 

• 180 kcal
• 8g tłuszczów (1g nasyconych)
• 22g węglowodanów
• 1g cukru
• 9g błonnika
• 8g białka

Zagłosuj

18 points
Upvote Downvote

Total votes: 18

Upvotes: 18

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *