Awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Zobacz, dlaczego warto spożywać ‘’egzotyczną gruszkę’’.
Awokado trzeba polubić, jednak jeżeli już tego dokonasz, to zechcesz się nim delektować w każdym posiłku. Nie ma nic w tym dziwnego, gdyż owoc ten (tak, zgadza się awokado to owoc) można wkomponować w większość potraw bez najmniejszego problemu. Wszystko brzmi idealnie, póki nie zwrócisz uwagi na kalorie. Jedno awokado ma 322kcal.
Zgadza się, mniej więcej tyle samo zawiera średnia porcja frytek w McDonald’s. Te kalorie wyjdą Ci na dobre.
Awokado to prawdziwe bogactwo tak zwanych zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mamy na myśli nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-3, które odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także regulację pracy układu odpornościowego. Najważniejszym faktem jest, że zamierają one kwas linolowy (Omega-6) oraz kwas alfa-linolenowy (Omega-3), których Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
W takim razie awokado na śniadanie, obiad i kolację? Odpowiedź brzmi: Nie. Po pierwsze dostarczymy sobie nadmiaru kalorii, a po drugie zbyt duża ilość kwasu Omega -6 może przynieść więcej krzywdy niż pożytku. Jeżeli nie zadbasz o odpowiednie proporcje w dostarczeniu obu kwasów (stosunek 4:1 jest idealny) to efekt może okazać się całkowicie odwrotnym od zamierzonego.