Awokado czyli coś czego potrzebujesz

Awokado

Awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Zobacz, dlaczego warto spożywać ‘’egzotyczną gruszkę’’.

 

Awokado trzeba polubić, jednak jeżeli już tego dokonasz, to zechcesz się nim delektować w każdym posiłku. Nie ma nic w tym dziwnego, gdyż owoc ten (tak, zgadza się awokado to owoc) można wkomponować w większość potraw bez najmniejszego problemu. Wszystko brzmi idealnie, póki nie zwrócisz uwagi na kalorie. Jedno awokado ma 322kcal.

 

Zgadza się, mniej więcej tyle samo zawiera średnia porcja frytek w McDonald’s. Te kalorie wyjdą Ci na dobre.

 

Awokado to prawdziwe bogactwo tak zwanych zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mamy na myśli nienasycone kwasy tłuszczowe  Omega-6 i Omega-3, które odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także regulację pracy układu odpornościowego. Najważniejszym faktem jest, że zamierają one  kwas linolowy (Omega-6) oraz kwas alfa-linolenowy (Omega-3), których Twój organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.

 

awokado

 

W takim razie awokado na śniadanie, obiad i kolację? Odpowiedź brzmi: Nie. Po pierwsze dostarczymy sobie nadmiaru kalorii, a po drugie zbyt duża ilość kwasu Omega -6 może przynieść więcej krzywdy niż pożytku. Jeżeli nie zadbasz o odpowiednie proporcje w dostarczeniu obu kwasów (stosunek 4:1 jest idealny) to efekt może okazać się całkowicie odwrotnym od zamierzonego.

 

Jedno średniej wielkości awokado dziennie to optymalne rozwiązanie. Owoc zamiera również mnóstwo witaminy E (uważana jest za sekret młodości), błonnika (cały owoc zawiera aż 14g), witaminy B (nerwy na wodzy i odżywione neurony), a także witaminy C (elastyczność i jędrność skóry). Dodaj do tego wszystkiego całkiem sporą ilość potasu.

Zagłosuj

7 points
Upvote Downvote

Total votes: 7

Upvotes: 7

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *