Grzyby – wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim udasz się do lasu

Grzyby

Jak odróżnić grzyby trujące od tych dobrych

 

Na całym świecie jest kilka tysięcy rodzajów grzybów, jednak tylko mała część z nich jest trująca. Większość nadaje się do spożycia. Jednak do tej pory niewielka część gatunków została zbadana pod względem jadalności. Co ciekawe bardzo często wiedza na temat przydatności do spożycia pochodzi od anonimowych bohaterów, którzy na własnej skórze sprawdzają kulinarne właściwości najróżniejszych gatunków.

 

Jeżeli liczyłeś, że podamy Ci prosty sposób na odróżnienie trujących grzybów od jadalnych, to musimy Cię zmartwić, gdyż nie ma na to prostego sposobu. Warto jednak zapamiętać raz na zawsze: wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają pod kapeluszem blaszkę. Grzyby rurkowe posiadające gąbkę nie są silnie toksyczne. Jeżeli zdarzy Ci się zjeść ten trujący z gąbką, to grożą Ci co najwyżej wymioty oraz biegunka.

 

Grzyby

 

Powinniśmy zrezygnować z grzybów blaszkowych? Absolutnie! Grzyby blaszkowe są naprawdę bardzo smaczne, oczywiście te jadalne. Jednak nie należy zbierać ich, bez dobrej znajomości gatunków, gdyż jak już wcześniej wspomnieliśmy mogą okazać się śmiertelnie trujące.

 

Grzyby są świetnym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Przede wszystkim witaminy D, której najwięcej znajdziemy w prawdziwkach i kurkach. Znajdziemy w nich również witaminy: K, E, C, A, a także witaminy z grupy B.

 

Co ciekawe grzyby zawierają niemalże tyle samo białek co produkty mięsne. Natomiast ilość aminokwasów jest wyższa niż w innych rodzajach żywności, a zawartość tłuszczów wynosi zaledwie 5 procent, co stanowi dietetyczną ilość.

 

Najistotniejszym składnikiem grzybów są specyficzne steroidy, które odgrywają w naszym organizmie ważniejszą rolę, aniżeli te pochodzenia zwierzęcego.

 

Z badań wynika, że grzyby usuwają z naszego organizmu trujące substancje oraz szkodliwe pierwiastki, wzmacniają również narządy wewnętrzne, a także obniżają poziom cholesterolu (oczywiście tego ‘’złego’’). Jeżeli chodzi o zwalczanie wirusów, to mają zbliżone działanie do czosnku, jednak to nie wszystko, a mianowicie zapobiegają zatorom pobudzają pracę jelit, a także pomagają przy wszelkich problemach gastrycznych.

 

Przyjęło się, że grzyby są ciężko strawne, ale bardziej obwinialibyśmy o to tłuste sosy i zasmażki, w których najczęściej je podajemy.

 

Mity na temat grzybów

 

Grzyby trujące po osoleniu przyjmują żółtą barwę. Fałsz – za zmianę zabarwienia nie odpowiadają związki trujące, a całkowicie inne substancje znajdujące się w grzybach.

 

Wszystkie grzyby trujące mają ostry smak. Nic bardziej mylnego, a mianowicie muchomor sromotnikowy, który jest śmiertelnie trujący ma łagodny orzechowy smak.

 

Po przecięciu trującego grzyba jego środek zabarwia się na niebiesko. Wręcz przeciwnie, większość grzybów, które pod wpływem powietrza zabarwiają się na niebiesko pochodzi z gatunków jadalnych.

 

Pamiętaj aby kierować się podstawową zasadą: Nie wolno zbierać, kupować oraz jeść grzybów, do których mamy choćby najmniejsze wątpliwości.

Zagłosuj

3 points
Upvote Downvote

Total votes: 3

Upvotes: 3

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *