Jajka i bekon są pełne protein, które nie tylko pomagają w budowaniu masy mięśniowej, ale przede wszystkim uodparniają nas na wirusy, a także bakterie. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie licz kalorii w porannej jajecznicy, a skup się na białku. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne, ale buduje mięśnie i chroni przed wirusami. Może być coś lepszego?
Proteiny są jak kobiety: nadmiar poważnie obciąża (w tym przypadku nerki), natomiast niedobór poważnie zaburza funkcjonowanie całego organizmu.
Ustalmy jedno: przyjmując dziennie 90g protein, możesz spać spokojnie, gdyż nie tylko Twoje zdrowie oraz mięśnie są bezpieczne. Czy wiesz, że zanim wynaleziono antybiotyk, to gruźlicę leczono jajkami oraz białym mięsem.
Jajka i bekon plus szynka
Jajka
Ilość: 3
Kcal: 210
Białko: 30g
Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać do 10 jajek tygodniowo. Jeżeli zmagasz się z podwyższonym cholesterolem, nie przekraczaj ilości 3 jaj tygodniowo, łącznie z używanymi do różnych innych posiłków np. kotletów. Jajka są nie tylko świetnym źródłem białka, ale również żelaza, lecytyny, potasu, wapnia i witamin: A,D oraz E
Boczek
Ilość: 1 plaster
Kcal: 180
Białko: 12g
W tym przypadku boczek odgrywa podwójną rolę. Jest idealnym zastępcą tłuszczu, na którym smażysz jajka. Po drugie zawiera sporą ilość białka, a tego nie znajdziesz w maśle czy oleju. Jeżeli boisz się przyrost tzw. ‘’boczków’’ odetnij białą część plasterka. Natomiast czerwoną pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Następnie dodaj jajka i mieszaj do momentu ścięcia.
Szynka
Ilość: 1 plaster
Kcal: 50
Białko: 4g