Mimo iż w XXI wieku posługiwanie się sztućcami powinno być rzeczą oczywistą to niestety nie jest. Wielu z nas tak naprawdę nie potrafi prawidłowo jeść widelcem i posługiwać się nożem, nie mówiąc już o posiadaniu umiejętności posługiwania się kodem, który służy do porozumiewania się z obsługą.
Coraz częściej słyszy się o tym, że w szkołach nie uczą rzeczy, które tak naprawdę potrzebne są w życiu codziennym. Zdecydowanie jest to prawa, a przynajmniej w tym przypadku. Wiedzy na temat prawidłowego posługiwania się sztućcami w szkole nie zdobędziemy. Warto więc zastanowić się co by było, gdybyśmy nagle trafili do rodziny naszej wybranki, która dość tradycyjną rodziną…dokładnie wielkie UPS! Skorzystaj więc z kilku poniższych porad.
Jakie sztućce i do czego
W każdej lepszej restauracji znajdziemy je oczywiście przy talerzu w kolejności serwowanych dań. Najdalej z lewej strony znajduje się widelczyk służący wyłącznie do przystawek, następnie znajdziemy widelec do dania głównego. Po naszej prawej stronie natomiast znajduje się nóż do przystawek, łyżka oraz nóż do dania głównego.
Fot: republika.pl
Jak prawidłowo ich używać
Oto kilka podstawowych zasad o których należy zawsze pamiętać, powinniśmy je wbić do głowy tak, by móc je recytować w nocy o północy:
-Widelec należy trzymać w lewej ręce…
-Nóż zawsze trzymamy w prawej ręce i przenigdy nie wkładamy go do ust
-Nigdy nie dmuchamy na łyżkę. Kulturalnie czekamy aż zupa sama wystygnie
-Zapomnij o oblizywaniu sztućców, żaden człowiek z kulturą tego nie robi
Sygnalizacja za pomocą sztućców
-Skrzyżowane sztućce (widelec na nożu) oznaczają chwilową przerwę
-Jeżeli chcemy skończyć to sztućce kładziemy równolegle tak by wskazywały godzinę 16:20
-Jeżeli chcemy otrzymać dokładkę należy skrzyżować sztućce na pustym talerz
-Nigdy nie należy kłaść sztućców na stole
Fot: republika.pl
Jeden Komentarz
Zostaw Komentarz