Kiedy najlepiej przyjmować aminokwasy oraz co zrobić, aby pozbyć się bólu stawów po treningu?

Większość producentów BCAA zaleca przyjmowanie swoich produktów aż dwa razy dziennie: przed i po treningu, ale również w dni nietreningowe. Czy ma to jednak jakikolwiek sens?

Wyniki wielu badań przeprowadzonych na ten temat dowodzą, iż codzienne przyjmowanie aminokwasów, zapobiega obniżeniu syntezy białek w mięśniach, nawet u osób niećwiczących. Wyniki były jednak bardzo podobne pomiędzy osobami niećwiczącymi, a zawodowo zajmującymi się sportem wytrzymałościowym oraz siłowym: kolarstwo, kajakarstwo.

Codzienne spożywanie aminokwasów BCAA sprawia, że ilość wydalanego azotu z moczem zmniejsza się o ponad 20  proc. Co świadczy o zdecydowanie większej kumulacji białek w mięśniach, a zarazem szybszej ich regeneracji. Dodatkowym plusem regularnego przyjmowania aminokwasów BCAA jest redukcja tkanki tłuszczowej, za którą odpowiada zwiększenie masy mięśniowej oraz wzrost zapotrzebowania na energię. Ta argumentacja jest chyba wystarczająca, by podjąć decyzję odpowiednim przyjmowaniu  BCAA.

Jak pozbyć się bólu stawów po treningu?

 

Przede wszystkim upewnij się, że ćwiczenia, które wykonujesz są od początku do końca robione poprawnie. Jeżeli jesteś już pewien, że problemu nie stanowią ćwiczenia, możesz zabrać się za wzmocnienie stawów poprzez odpowiednią dietę. Zajrzyjmy więc do jadłospisu naszych dziadków, którzy nie skarżyli się na tego typu dolegliwości, gdyż ich dieta była bogata w podroby, które są wręcz przepełnione tkanką łączną, świetne źródło kolagenu oraz elastyny. Niestety w dzisiejszych czasach takie produkty nie występują w naszej diecie wcale albo są rzadkością. Sam niezbyt estetyczny wygląd nie jest tu jedynym winowajcą, dietetycy przez długi okres czasu zniechęcali ludzi do jedzenia tego typu wyrobów, krytykując je za duża zawartość tłuszczów nienasyconych.

 

Na rynku dostępnych jest mnóstwo suplementów z syntetycznymi zamiennikami kolagenu, jednak jeśli chodzi o ich skuteczność to nie należy ona do najwyższych. Na szczęście  istnieje dużo zdrowszy i sprawdzony sposób na pozbycie się bólu w stawach. Wybierz się do sklepu i kup kurze łapki, następnie dokładnie je umyj i wrzuć do garnka, gotuj przez 2-4 godzin do momentu samoistnego odchodzenia mięsa od kości. To znak, że Twój lek jest już prawie gotowy.

 

Teraz już tylko wystarczy odparować wodę na wolnym ogniu, przelać swój magiczny wywar do pojemników o pojemności 100ml, a następnie schować do zamrażalnika. Tak przygotowany specyfik zjadaj co drugi dzień,  dodając sok z cytryny, gdyż witamina C świetnie wpływa na przyswajanie kolagenu. Już po 3 tygodniach stosowania stawy przestaną Cię boleć, a po ok 2-3 miesiącach problem zniknie całkowicie i raz na zawsze pożegnasz się uciążliwym bólem stawów.

 

Zagłosuj

12 points
Upvote Downvote

Total votes: 12

Upvotes: 12

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *