Kuchnia dla prawdziwego mężczyzny czyli dania z piwem z roli głównej

Jak połączyć piwo z wikwintnym daniem?

Większość mężczyzn  twierdzi, że piwo doskonale nadaje się do wszystkiego, a zwłaszcza do słonych przekąsek. Eksperci i degustatorzy mają na ten temat podzielne zdanie, jednak w jednym są zgodni: dobrze zaserwowany alkohol nada bogactwo smaku wielu potrawom.

Myśląc o piwie rzadko kojarzy nam się ono z drogą, ekskluzywną restauracją. Niestety dzieje się tak ze względu na panujące stereotypy na jego temat, które zdecydowanie są bardzo krzywdzące dla tego gatunku alkoholu.

 

Niewielu ludzi wie, że piwo doskonale można połączyć z wykwintnym daniem. W zależności od gatunku niektóre idealnie komponują się z mięsem, inne zaś z rybami. Należy złamać dawne stereotypy związane z tym, że do ryb podaje się tylko i wyłącznie białe wino. Ta zasada od dawna już nie obowiązuje. Są nawet specjalne rodzaje piwa, które zostały stworzone z myślą o konkretnym daniu np: jasne pszeniczne bawarskie piwo jest doskonałe w połączeniu z klasycznym bawarskim śniadaniem (jajka sadzone i grillowany boczek). Ważną zasadą o której należy pamiętać jest spożycie piwa przed posiłkiem. W ten sposób kubki smakowe zostaną oczyszczone oraz nabierzemy apetytu.

 

 

Zdaniem ekspertów dodając piwo do potraw należy przestrzegać dwóch podstawowych zasad: łączenie elementów podobieństwami lub kontrastami. Dzięki temu mamy większą możliwość do popisania się oraz większy wybór aniżeli w przypadku wina. Kto z nas przynajmniej raz w życiu nie miał problemu z dobraniem odpowiedniego wina do danej potrawy? Myśląc w ten sposób warto więc wyodrębnić kilka kompozycji, które idealnie do siebie pasują. Oczywiście są to dania z piwem w roli głównej.

 

Lager: Jeżeli chodzi o ten rodzaj piwa to świetnie nadaje się do burgerów. Całe szczęście są one coraz częściej spotykane w Polsce, także z pewnością będziesz miał z czym połączyć to doskonałej jakości piwo. Lager świetnie nadaje się także do wszystkich steków, a najbardziej do tych krwistych. Doskonale komponuje się również z ostrygami.

 

Pilzner: Ten rodzaj piwa jest bardzo uniwersalnym gatunkiem. Zdaniem ekspertów z całego świata nie ma lepszego połączenia aniżeli pilzner i mozarella. Spokojnie można go serwować również z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, doskonale nadaje się także do pizzy i wszelkiego rodzaju sałatek.

 

Porter: Mając na uwadze ciemne piwo zdecydowanie musimy wskazać grillowany rodzaj mięsa, najlepiej stek lub kaczkę. Doskonale nadaje się także do deserów z gorzką czekoladą.

 

 

Pszeniczne: Jeżeli przepadasz za warzywami to pszeniczne piwo będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Planujesz sałatkę na kolację i nie wiesz jaki rodzaj piwa wybrać? To masz już odpowiedź. Świetnie łączy się również z góralskim wędzonym oscypkiem.

 

O tym, że piwo świetnie nadaje się do zaspokojenia naszego pragnienia, każdy doskonale wie. Dlatego warto wypić je po naprawdę obfitym posiłku. Jeżeli jednak chodzi o pragnienie spowodowane zbyt ostrym jedzeniem najlepiej w tym calu wykorzystać właśnie typ piwa ale.

 

 

Zagłosuj

12 points
Upvote Downvote

Total votes: 12

Upvotes: 12

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *