Rośliny źle znoszą zmiany klimatyczne: W Afryce może zabraknąć żywności

zmiany klimatyczne

Już za kilkadziesiąt lat, jeśli zmiany klimatyczne nadal będą postępować w takim tempie jak ma to obecnie miejsce, rejony ziemi znajdujące się w pobliżu równika przestaną nadawać się do zamieszkania. To jednak nie jest jedyna zła wiadomość dla ich mieszkańców. Badania opublikowane w Nature Climate Change wskazują, że rośliny bardzo wolno dostosowują się do postępujących zmian klimatycznych, dlatego też mieszkańcy Afryki mogą nie mieć co jeść.

Naukowcy z Anglii, Kenii i Kolumbii wspólnie przeanalizowali, jak temperatura wpływa na zbiory,a dokładniej na czas pomiędzy zasiewem, a zbiorami. I okazało się, że tam gdzie temperatury są dość wysokie czas ten ulega znacznemu skróceniu, w rezultacie rośliny mają go mniej na generowanie biomasy, a zatem zbiory są znacznie bardziej ubogie.

zmiany klimatyczne

Wiemy też, że opracowanie i wprowadzenie nowych, dopasowanych do wyższych temperatur odmian kukurydzy może zająć od 10 do 30 lat. Mieszkańcy Afryki nie mają aż tyle czasu. Można powiedzieć, że rozwiązanie potrzebne jest od zaraz.

zmiany klimatyczne

Oba przytoczone fakty, nie wróżą nic dobrego. W cieplejszych obszarach Zmieni może zabraknąć żywność, a już teraz nie jest jej tam zbyt dużo.

Ratunkiem mogą okazać się rośliny GMO. Trzeba by jej jednak dokładnie przetestować, przed wprowadzeniem ich na pola, a na to również potrzebny jest czas. Nie można tego w żaden sposób pominąć. Mimo wszystko nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, jedyną skuteczną metodą będzie walka o zatrzymanie i odwrócenie zmian klimatu.

Zagłosuj

3 points
Upvote Downvote

Total votes: 3

Upvotes: 3

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *