Czekolada kojarzy Ci się głównie z pysznym, słodkim smakołykiem. W tej chwili poznasz ją zupełnie od innej strony, od której nie znałeś jej w ogóle. Oto kilka ciekawostek, które sprawią, że Twoje spojrzenie na czekoladę już nigdy nie będzie takie zwyczajne.
1. Czekoladowe szpiegostwo
Czekoladowe szpiegostwo? Brzmi dosyć zabawnie, niestety to nie żart. W roku 1980 wyszedł na jaw pierwszy przypadek czekoladowego szpiegostwa. Na czym ono polegało? Pracownik zatrudniony w jednym z koncernów czekoladowych starał się przemycić sekretne receptury do ZSRR, Chin oraz Arabii Saudyjskiej. Oczywiście nie udało mu się to, gdyż został złapany na gorącym uczynku...
2. Dzień pełen przyjemności za 12 ziaren kakowca
Za czasów Azteków posiadając zaledwie 12 ziaren kakaowca można było doskonale umilić sobie dzień. Przyjemnością, którą mamy na myśli była możliwość wykupienia całego dnia w objęciach ud kobiety, ale niestety tylko tych lekkich obyczajów. Natomiast posiadając już 100 ziaren mogliśmy kupić sobie niewolnika.
4. Tłuszcz kakakowy na zawsze odmienił smak czkolady …
Nie trudno jest się domyślić, że przed laty smak czekolady zdecydowanie różnił się od tego, którym rozkoszujemy się dziś. W roku 1879 czekolada była cierpka i do tego szorstka. Dlatego Rudolf Lindt postanowił to zmienić dokładając do przepisu tłuszcz kakaowy. Od tamtej pory czekolada jest delikatna niczym jedwab a my do dziś możemy zachwycać się tym przepysznym kakaowym wyrobem...
5. Cukierki, które rozpływają się w ustach a nie w dłoni
W roku 1940 stworzone zostały znane wszystkim cukierki M&M. Ich twórcą był sam Forrest Mars, a jego celem było wyprodukowanie pierwszych czekoladowych cukierków, które rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni. Trzeba przyznać, że produkcja pokrytych glazurą cukierków pozwoliła mu osiągnąć wielki sukces.
Zagłosuj
This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!