Zmęczony po podróży? Regeneracja za pomocą diety: 10 produktów, które szybko przywrócą Ci energię

regeneracja

Przydałaby Ci się regeneracja? Poniżej znajduje się spis najlepszych produktów, które szybko postawią Cię na nogi. Koniecznie musisz tego spróbować!

 

Urlop to wyjątkowy czas – wreszcie możemy wyjechać w podróż na którą czekaliśmy cały rok, jednak ciężko wypocząć, kiedy musisz godzinami telepać się z lotniska na lotnisko, a później znowu z lotniska na lotnisko. Po czymś takim człowiek tym bardziej potrzebuje urlopu, a przecież dopiero co z niego wróciliśmy. Spokojnie, regeneracja za pomocą diety pozwoli Ci być wypoczętym nawet po najcięższej podróży.

 

Oto 10 produktów, dzięki którym Twój zegar biologiczny zostanie wyregulowany, a Twoja skóra odpowiednio nawodniona po długim pobycie w samolocie z zamkniętym obiegiem powietrza. Dołączyliśmy również dwie propozycje dań.

 

Dobra rada: W trakcie podróży oraz po przylocie należy pić jak największą ilość wody ewentualnie soki, gdyż powietrze w samolocie jest bardzo suche. Odwodnienie jest przyczyną bólu głowy oraz zaparć, a to nie jest niczym przyjemnym.

 

1. Pak choi

 

Elektrolity zawarte w tej chińskiej kapuście w szybki sposób nawodnią nasz organizm, natomiast prebiotyki staną się tarczą ochronną dla żołądka.

 

2. Quinoa

 

Dzięki dużej ilości aminokwasów nasz baterie szybko zostaną naładowane, a głód szybko nas nie dopadnie.

 

3. Kurkuma

 

Po jej zjedzeniu poziom glutationu w komórkach pójdzie wzwyż, dzięki czemu wzmocni się odporność naszego organizmu.

 

4. Bataty

 

Są świetnym źródłem witaminy A, która pomaga naszym oczom dopasować się do zmiany światła, a także zmniejsza ich suchość. Jeżeli podróżujesz samolotem z klimatyzacją to z pewnością wiesz jak bardzo jest to ważne.

 

5. Kurczak

 

Zawarta w nim witamina B5 korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację, które podczas zmęczenia znacznie słabną.

 

6. Melon

 

Ogromna ilość zawartego w nim beta-karotenu ochroni nasz organizm przed promieniami UV i nawodni, dzięki czemu regeneracja następuje znacznie szybciej. Dodatkowo beta-karoten świetnie radzi sobie w walce z zarazkami.

 

7. Siemię lniane

 

Zdecydowanie przeważają tu witamina B oraz kwasy omega-3, dzięki którym następuje regeneracja mózgu.

 

8. Awokado

 

Dzięki witaminom z grupy B Twój metabolizm będzie pracował na najwyższych obrotach, a Ty będziesz naładowany energią.

 

9. Jogurt grecki

 

Jeżeli urlop spędzałeś z granicą to koniecznie przyjmij trochę dobrych bakterii, gdyż tamtejsze jedzenie mogło być wstrząsem dla Twojego żołądka.

 

10. Masło migdałowe

 

Skóra po wakacjach nie jest w najlepszej kondycji, jednak jest coś co przyniesie jej ulgę(witamina E). Pamiętaj jednak by stosować doustnie, nie miejscowo.

 

Skorzystaj z naszych przepisów na:

 

1. Pieczony kurczak i Quinna

 

Aby przygotować 2 porcje potrzebujesz:

 

• Siemię lniane (35g)
• Przyprawa 5 smaków (1½ łyżeczki)
• Jajka (2)
• Pierś z kurczaka
• Quinna (175g)
• Masło migdałowe (3½ łyżki)
• Sos sojowy (1 łyżka)
• Oliwa
• Pak choi (4 główki)
• Czosnek (2 ząbki)
• Posiekane czerwone chili
• Cebula dymka

 

Siemię lniane wymieszaj w misce razem z przyprawą 5 smaków oraz szczyptą soli. Następnie do innej miski wbij 2 jajka i wymieszaj widelcem. Filety z kurczaka zanurz w misce z jajkami, a następnie włóż do pierwszej miski, pamiętając by obtoczyć je z każdej strony. Kurczaka włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 20-25 minut.

 

Teraz możesz zabrać się za przesypywanie Quinna do garnka. Kiedy już została przesypana należy zalać wodą (tylko do przykrycia) a następnie doprowadzić do wżenia. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij potrawę z ognia i odstaw na 5 minut przykrywając ściereczką. Następnie rozdrobnij ją widelcem. Masło migdałowe połącz z sosem sojowym i 30ml wody i dodaj do Quinna.

 

Pak choi podsmaż razem z czosnkiem i podawaj z kurczakiem oraz Quinna posypaną chili i cebulką.

 

2. Bataty, melon i awokado

 

Aby przygotować 2 porcje potrzebujesz:

 

• Bataty (2)
• Oliwa (1 łyżka)
• Kurkuma (1 łyżeczka)
• Sól i pieprz
• Bazylia
• Sok z cytryny
• Jogurt grecki (100ml)
• Melon cantaloupe (½)
• Awokado (4 plasterki)

 

Wcześniej obrane i pokrojone bataty obtocz w oliwie, kurkumie, soli oraz pieprzu. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 35 minut. Bataty powinny mieć złocisty kolor.

 

Teraz posiekaj drobno połowę Bazyli i wymieszaj ją z sokiem z cytryny oraz jogurtem greckim.

 

Zabierz się za obieranie melona i awokado, pamiętając by koniecznie pozbyć się pestek. Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzej na wysokim ogniu. Kiedy patelnia będzie w trakcie nagrzewania, pokrój melona i awokado na kawałki wielkości kęsa a następnie wrzuć je na patelnie. Podsmażaj przez 2-3 minuty. Wymieszaj je z kostkami batatów, polej przygotowanym jogurtowym dressingiem i gotowe. Smacznego!

Zagłosuj

9 points
Upvote Downvote

Total votes: 9

Upvotes: 9

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *